Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Allt du behöver är kreativitet

Allt du behöver är kreativitet

Crosstraining

(Eller CrossFit som det vanligtvis heter), är känt för sin otroliga effektivitet och ständigt varierande träningspass. Det många inte vet är att träningsformen går lika bra att träna hemma, som på rymliga crossfit-boxar. Det enda som krävs för att träna crosstraining hemma är lite kreativitet och en nypa hängivenhet.

Varför ska man träna crosstraining hemma?
Crosstraining är som klippt och skuret för att tränas hemma. Tack vare träningsformens stora fokus på just effektivitet och funktionalitet gynnas passen av mindre ytor.
Ju färre redskap och mindre yta som krävs, desto bättre brukar passen bli.
Genom att utgå från att alla övningar ska kunna utföras på stället kan vi använda träningsytan maximalt och samtidigt få ut riktigt roliga och utmanande träningspass.

Utrustning för träning i små ytor
Nyckeln till effektiv träning på liten yta ligger i att välja rätt utrustning.
Som grund är en träningsmatta alltid bra att ha. Den ger en säker och bekväm bas för både dig och golvet. Utöver en träningsmatta gillar vi:

 • Kettlebells för dess förmåga till helkroppsträning
 • Justerbara hantlar för deras tränings-mångfald
 • Sandsäckar tack vare deras lite mer otympliga och utmanande form.
  Varje redskap är mångsidigt och fungerar perfekt för en otroligt stor mängd funktionella övningar.

Exempel på ett Crosstraining-pass i hemmet
Utgår från att stå på din träningsmatta under hela passet. Redskap som inte används läggs brevid mattan så att de inte stör.

AMRAP 15 minuter (Gör så många varv du hinner)

 • 10 Kettlebellsvingar: Ge klotet fart från höften, inte armarna. Kettlebellsvingar är en explosiv övning som engagerar bål och säte. Övningen tränar både styrka, uthållighet och kondition.
 • 15 Marklyft med hantlar: Nudda hantlarna i golvet och sträck ut ben och höft i toppläget. Övningen tränar främst nedre delen av ryggen och hamstrings.
 • 10 Upphopp med sandsäck på axlarna: Gör en squat som slutar i ett spänstigt upphopp. Kombinerar igen både styrke- och konditionsträning.
 • 30 Sekunder plankan. Hämta andan samtidigt som du tränar bålen.

Tips för att Maximera Träningen på Små Ytor
För att få ut så bra resultat som möjligt av din hemmaträning kommer här fem nyttiga råd:

 1. Effektiv utrymmeshantering: Ställ endast fram den utrustning du ska använda. Då slipper du
 2. onödig röra och får mer yta att träna på.
 3. Välj funktionella övningar: Välj övningar som arbetar flera muskelgrupper samtidigt. Funktionella övningar ger mer träning på kortare tid.
 4. Fokusera på formen: Låt alltid teknik vara prio ett i dina träningspass. Hastighet och vikter kommer efter en korrekt hållning. Låt din erfarenhet och teknik styra intensiteten på träningspassen.
 5. Testa olika övningar: Använd dina redskap på olika sätt. Googla på olika typer av övningar som kan göras med exempelvis dina hantlar för att förstå bredden i redskapets användningsområde.
 6. Variera intensiteter: Det enklaste sättet att bli omotiverad på är att ta sig vatten över huvudet. Låt inte träningsintensiteten ständigt öka pass efter pass. Variera din träning med både lugnare och mer intensiva sessioner för att inte fastna i en föreställning om hur träning “borde” kännas. Alla träningspass vi gör utan att skada oss är lyckade träningspass.

Börja träna funktionellt hemma
Crosstraining lär oss att ta vara på få, men bra redskap. All träning utgår från naturliga rörelser och passen är gjorda för att vi ska kunna ta i. Med rätt inställning och utrustning kan även de mest kompakta områdena bli din personliga tränings-oas.
Fyll ditt hemmagym med endast den bästa träningsutrustningen, som du såklart hittar här hos oss.