Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Hur skiljer sig dynamisk och statisk träning?

Hur skiljer sig dynamisk och statisk träning?

Vad är skillnaden mellan att träna dynamiskt och statiskt?

Dynamisk styrketräning och statisk styrketräning är två olika tillvägagångssätt inom styrketräning som fokuserar på olika aspekter av muskelaktivering och prestation.

Dynamisk styrketräning innebär att muskeln genererar kraft genom rörelse. Detta kan vara i form av lyft, pressar, drag, och andra rörelser som involverar en konstant förändring av musklernas längd. Till exempel är knäböj, situps och marklyft vanliga övningar inom dynamisk styrketräning. Denna typ av träning stimulerar inte bara musklerna genom att utveckla maximal styrka utan även genom att förbättra rörlighet, koordination och balans.

Statisk styrketräning, å andra sidan, innebär att muskeln aktiveras utan någon märkbar rörelse i lederna. Muskeln hålls i en konstant position under en viss tid. Vanliga exempel inkluderar plankan, jägarvila och L-sit. Denna typ av träning utmanar musklerna att bibehålla spänningen och aktiviteten i en stabil position, vilket bygger uthållighet och styrka.

Påverkan på muskelsammansättning:

  • Dynamisk styrketräning tenderar att främja ökad muskeltillväxt, känd som hypertrofi. Genom att utsätta musklerna för tung belastning och genomföra rörelser över hela rörelseomfånget aktiverar du flera muskelfibrer och skapar mikroskopiska skador i muskelvävnaden. Efter träning reparerar kroppen dessa skador och bygger starkare och större muskler som svar på belastningen.

  • Statisk styrketräning: Statisk styrketräning fokuserar mer på att utveckla musklernas uthållighet och muskelkontroll än på att öka muskelvolymen. Denna typ av träning utvecklar främst det som kallas muskeltonus - den konstanta spänningen i en vilande muskel. Statisk styrketräning kan också hjälpa till att förbättra nerv-muskelkoordinationen och öka den relativa styrkan i vissa positioner.

Det bästa sättet att bygga en funktionell och stark kropp på är att kombinera statiska och dynamiska övningar i din träningsrutin. Genom att variera övnings-typerna får du det bästa av båda världarna när det kommer till muskeluppbyggnad och uthållighetsträning.

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA POPULÄRA SITUPSBÄNKAR & MAGTRÄNARE HÄR NEDAN: