Yoga & Pilates

Yoga och pilates är idag stora och erkända träningsformer, något som vi på Gorilla Sports är mycket glada för. Båda praktikerna har en fantastisk förmåga att förena kroppskontroll, styrka, balans och fokus på ett sätt få andra träningsformer gör.

Självklart har vi på Gorilla Sports ett fullgott sortiment av redskap, så att du kan utföra dessa fantastiska träningsformer hemma.

Gemensamt för yoga och pilates

Gemensamt för yoga och pilates är att rörelserna i båda träningsformerna görs i takt med utövarens andning. Andningen vägleder rörelserna och får utövaren att arbeta unisont med både kropp och sinne. Båda träningsformerna förbättrar både styrka och rörlighet.

Skillnader mellan yoga och pilates

Yoga är en mycket gammal lära som är lika besläktad med religiös praktik som den idag har blivit med träningsvärlden. Yoga har använts och används även idag som en metod för att förena kroppen och sinnet för. Yoga, såsom den används inom träning, baseras på olika typer av positioner “asanas” som utövaren ska kunna utföra och hålla.

Pilates utvecklades under 1900-talet av Joseph Pilates och är en träningsform som initialt var tänkt att fungera som rehabiliteringsträning för skadade krigsfångar. Pilatesträning utgår från kontrollerade dynamiska övningar som ska ha låg påverkan på kroppens leder.

Yogautrustning

Yogamatta. Det mest centrala redskapet för att utföra yoga är yogamattan. Med en bra yogamatta kan du utföra näst intill alla asanas på.

Yogaväska. Yogaväskan är praktiskt att förvara din yogamatta i när den inte används. Om du tänker använda din yogamatta på klasser rekommenderar vi att du bär din matta i en yogaväska för att underlätta förflyttningen, minimera slitage och se till att inte smuts kommer i kontakt med mattan när du reser.

Yogabälte. Yogabältet används som en förländ arm vid yogapositioner. Många positioner går ut på att utövaren på olika sätt ska ta tag i sina fötter eller ben. Vid begränsad rörlighet kommer bältet göra att utövaren kan hålla positionen efter sin egna förmåga. Vi rekommenderar alla yogaintresserade att ha ett yogabälte.

Yogablock. Precis som yogabältet används yogablock för att underlätta vid svåra asanas. Blocken fungerar som upphöjnad från golvet, vilket kan vara av stor vikt om rörligheten är begränsad. Blocket gör att utövaren kan få stabilitet i positioner där händer eller säte ska vara i kontakt med golvet. Vi rekommenderar att du har två block till hands när du yogar.

Meditationskudde. Meditation är en central del inom den andliga delen av yoga. Även om du inte är troende finns det dock god evidens om meditationens positiva effekter på människors hälsa. Meditationskuddar skapar en bekväm upphöjnad från golvet vilket gör att vi lättare finner sinnesro.

Pilatesutrustning

Träningsmatta/yogamatta. Även inom pilates används yogamattor. En stor del av pilatesövningar utförs från golvet, vilket gör att ett vadderat underlag är nödvändigt. Både yogamattor och träningsmattor går bra att använda vid pilates.

Pilates Ringar, eller Magic Circles som de också kallas, är flexibla ringar med ett elastiskt motstånd. Ringarna används för att öka intensiteten i olika pilatesövningar. Huvudsakligen används ringarna för att stärka benens adduktorer, bäckenbottenmuskulaturen, axel- och armmuskulaturen. Genom att pressa ringen mellan händer eller ben tränas dessa muskelgrupper, samtidigt som bålstyrkan tränas.

Pilatesboll, också kallad Stability Ball, är en stor, uppblåsbar boll som primärt används för att förbättra balans och bålstyrka. Bollen kan användas för att utföra olika övningar som sit-ups, back extensions och benlyft. Bollens instabilitet tvingar kroppen att stabilisera sina rörelser, vilket aktiverar hela kroppens centrum.

Medicinboll. Inom pilates är det även vanligt att använda medicinbollar för att öka intensiteten i olika övningar. De är effektiva för att stärka bålmuskulaturen, samt att utföra dynamiska rörelser, vilket förbättrar förmågor som koordination, balans och stabilitet.

Andra produkter i kategorin

Spikmatta, även känd som akupressurmatta, är ytterligare en produkt vi säljer inom denna kategori. Att ligga på en spikmatta kommer med flera fördelar.

  • Smärtlindring. Först och främst kan spikmattan hjälpa till att minska smärta i muskler och leder. Genom att stimulera blodcirkulationen till det berörda området. Detta kan bidra till förbättrad näringstillförsel till musklerna och snabbare eliminering av slaggprodukter från området.
  • Stressreducering: Många som använder spikmattor kan även uppleva en avslappnande effekt av detta. Denna avkoppling kan exempelvis leda till förbättrad sömnkvalitet, mindre stress och bättre återhämtning.

Vi har fri frakt på alla köp över 800kr

 

Funktionellt Yogamatta Yoga - Tillbehör Yogaväska Träningsmatta

32 produkter