Smithmaskin

Här har vi samlat samtliga av våra smithmaskiner från Gorilla Sports och MAXXUS.
En smithmaskin är en maskin där skivstången rör sig upp och ner i en fast rörelse och bestämd vinkel. 

Med detta finns det givetvis för- och nackdelar att ta till sig men för att skriva någonting direkt så kan alla använda en smithmaskin medan alla inte kan använda en fri skivstång och skivstångsställning. Detta för att smithmaskinen tar bort momentet balans.

Fördelar med smithmaskin

  • Tar bort momentet balans
  • Säkerheten är hög
  • Övningarna
  • Tillbehören

En fördel med smithmaskin är just att stången rör sig i en fast rörelse och att momentet balans tas bort så du kan fokusera på att röra stången upp och ned. Eftersom balans är ett av de avgörande momenten med fri stång kommer du orka lite mer vikt när vi i smithmaskin tar bort momentet. Med balansen ur ekvationen blir även en rörelse som utfall i smithmaskin enkel att göra och med det en bra progression för att börja belasta musklerna som utför rörelsen ytterligare.

En annan fördel med smithmaskin är säkerheten. Som vi skrivit om tar vi bort balansen från rörelsen, stången rör sig i en fast rörelse och du kan inte trilla framåt eller bakåt vilket ökar säkerheten. Stången i smithmaskinen har dessutom två hakar som du kan använda för att hänga av stången mer eller mindre vart du än är i rörelsen vilket även det ökar säkerheten. Utöver hakarna finns det också två safety-hakar/safety bars som du kan ställa in som botten av rörelsen som extra säkerhetsåtgärd ifall du inte orkar pressa upp stången igen. Du kan även använda dem som bottenläge att lägga av stången på för start och stopp.

De övningar du kan utföra med smithmaskin blir mer fokuserade på de muskler som används eftersom du gör dem i en fast rörelse. Därför kan du ofta belasta tyngre, fokusera ytterligare på tekniken och verkligen pumpa ut det sista ur muskeln.

Något annat som är bra med smithmaskin är tillbehören som medföljer. Allt som oftast är den utrustad med viktstativ som du kan hänga av viktskivorna på och hålla ordning och ditt hemmagym. Vissa har chinsstång och andra har även höj- och sänkbara kabelstationer med medföljande kabelhandtag och kabelstänger.

Nackdelar med smithmaskin

  • Tar bort momentet balans
  • Onaturlig rörelse

En nackdel med smithmaskinen är just att den tar bort momentet balans helt och hållet och balans är en avgörande faktor i vardagen. Nu går det att öva balans på andra sätt och eftersom du får starkare muskler även av att träna i smithmaskin får du såklart något bättre balans av smithmaskin också. Men jämför du att träna knäböj eller utfall med fri stång mot att träna det i smithmaskin är samma övningar med fri stång mycket mer krävande för balansen.

Nackdel nummer två är att stången rör sig i en fast rörelse vilket inte gör den naturlig och övningar i smithmaskin blir inte detsamma som övningar med fri stång. 
Vi ser smithmaskinen som en bra maskin för dig som ska komma igång och känner dig osäker med den fria skivstången alternativt som ett komplement till övningar med skivstång för att pusha ut det sista.

Vi har fri frakt på alla smithmaskiner.

Hemmagym

8 produkter