Gör som 500 000 andra nöjda kunder - Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vad är fascia?

Vad är fascia?

Du har stött på det något mystifierade begreppet fascia. Kanske inbakat i ord som fascia-massage, fascia-behandling eller fascia roll. Idag tänkte vi vädra ut all rök, släppa in ljuset och reda ut vad allt egentligen handlar om.

Vad är fascia?

Fascia är ett nätverk av bindväv som omsluter muskler, organ och andra strukturer i kroppen. Den bildar ett sammanhängande system som bidrar till att hålla ihop och stödja kroppens olika delar. Det är lätt att tro att fascia bara är ett passivt "skyddshölje" eller bindemedel för våra muskler. Detta är inte fallet. Fascia spelar faktiskt en lika central roll i rörelseapparaten som musklerna själva.

En av fascians mycket fascinerande egenskaper är hur flexibel den är. Fascian anpassar sig efter kroppens rörelsemönster, blir tjockare där den behövs och tunnare där den inte används, precis som vår muskelvävnad. Detta gör den avgörande för allt från stabilitet till rörlighet.

Genom att vara medveten om denna fantastiska vävnad i vår träning kan vi optimera samspelet mellan muskler och passiv vävnad.

Vad består fascia av?

Fascia består främst av tre ingredienser: kollagen, elastin och en vätskerik substans kallad grundsubstans.

  • Kollagen ger fascian dess styrka.
  • Elastin bidrar med elasticitet och flexibilitet.
  • Grundsubstansen fungerar som ett smörjmedel som gör det möjligt för fascian att glida över muskler och andra strukturer utan friktion.

Tillsammans bildar dessa komponenter ett dynamiskt nätverk som kan anpassa sig och förändras beroende på hur kroppen används, vilket är anledningen till att träning och rörelse påverkar fascians hälsa.

Hur många lager fascia har människans kropp?

Viktigt att notera när man talar om fascians delar är att detta endast är en teoretisk uppdelning skapad efter den plats och funktion fascian har i vår kropp. I själva verket har vi endast en fascia. Över 600 muskler, men bara en fascia.

Människans kropp har tre huvudsakliga lager av fascia:

  1. Superficialis fascia – Detta är den ytliga fascian. Den består av två tunna lager som glider mellan varandra.

    • Yttre skiktet ligger direkt under huden och innehåller fettvävnad som hjälper till med energilagring och isolering.
    • Inre skiktet är mer fibröst och fungerar som en övergång till djupare lager av fascia och muskler.

    Dessa två skikt glider mellan varandra och skapar en följsamhet mellan huden och den underliggande vävnaden.

  2. Fascia profunda – Djup fascia, som omsluter och separerar muskler och organ och hjälper till med stabilitet och rörelse.

  3. Visceralis fascia – Omsluter och stöder de inre organen.

Dessa lager arbetar tillsammans för att möjliggöra rörelse, skydda kroppens strukturer och upprätthålla kroppens integritet.

Vad är fascians huvudsakliga funktioner?

Fascians huvudsakliga funktioner inkluderar:

  1. Att stödja och stabilisera kroppen.
  2. Separera och skydda organ och muskler.
  3. Bidra till kraftöverföring vid rörelse.

En annan viktig funktion

En annan viktig funktion är proprioception, vilket är kroppens förmåga att känna av sin position och rörelse i rummet. Fascia innehåller många nervreceptorer som skickar signaler till hjärnan om var kroppen befinner sig och hur den rör sig. Denna sensoriska feedback är avgörande för balans, koordination och kroppskontroll under träning och dagliga aktiviteter.

Hur tränar man bäst för att stärka sin fascia?

För att stärka fascian är det viktigt att träna varierat och med fokus på både rörlighet och styrka. Dynamiska rörelser som sträcker ut och komprimerar fascian, såsom yoga, pilates och funktionell träning, är särskilt effektiva.

Plyometriska övningar, som hopp och snabba rörelser, hjälper till att stimulera och bygga upp fascian.

Det är också viktigt att inkludera återhämtning och stretching för att undvika stelhet och förbättra fascians elasticitet. Att hålla kroppen hydrerad är också avgörande, eftersom fascian är beroende av vätska för att fungera optimalt.

Vad gör foam rolling med ens fascia?

Foam rolling, eller själv-myofasciell release, hjälper till att bryta ned spänningar eller "knutar" i fascian som kan uppstå efter träning eller långvarigt stillasittande. Det är givetvis omöjligt för varken fascia eller muskler att slå knut på sig själva, men ordet knut har fått fungera som en ovetenskaplig term för en hårdare punkt som uppstår efter ansträngning i vävnaden.

Genom att applicera tryck på specifika områden av kroppen med en foam roller kan man öka cirkulationen i både muskler och fascia för att förbättra båda deras hälsa och funktion. Foam rolling bidrar också till att öka fascians rörlighet och minska stelhet, vilket kan leda till förbättrad återhämtning och prestation i träning.

Samtidigt som vi rullar kommer även proprioception in i bilden, då all typ av beröring mot huden framkallar signaler till hjärnan om var kroppen befinner sig. Denna effekt kan hämma smärtsignaler och fungera avkopplande om man lär sig använda en foam roller eller massageboll på ett medvetet sätt, vilket kan motverka olika typer av muskulära smärttillstånd.

Avslutningsvis

Fascia är nätet som får allt att hålla samman. Genom att träna upp denna vävnad med flerledsövningar stärks vår fascia och vi kan förflytta och kontrollera mer vikt i större rörelseomfång.