Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Fantastiska!

Fantastiska!

Vad är en smithmaskin?

Smithmaskinen är designad för säker styrketräning med skivstång. Ställningen består av en stång, ofta kallad "smithstång," som löper mellan två vertikala stolpar. Stången har inbyggda hakar som kan låsas i olika höjdlägen. Denna konstruktion gör att stången håller sig i en fast rörelsebana och kan låsas på sin befintliga höjd under hela lyftet.

Smithmaskinens Historia

Smithmaskinen uppfanns av fitness-legendaren Jack LaLanne på 1950-talet. Han ville skapa en säker träningsenhet för att minimera risken för skador vid fria lyft. Ställningen gick från tanke till idé tack vare badhus-ägaren och LaLanne-vännen Rudy Smith som fick in den på gym runt om i USA.
Smithmaskinen har sedan dess födelse utvecklats och blivit ett populärt inslag i både gym runt om i världen och har använts av en uppsjö muskelbyggar-stjärnor.

Fördelarna med en Smithmaskin

Stabil rörelsebana: Den kanske främsta fördelen med en smithmaskin är dess fasta rörelsebana. Detta gör att användaren kan utföra övningar med en kontrollerad och stabil rörelse, vilket är särskilt användbart för personer som tränar ensamma och som inte har någon som kan passa, eller för personer med begränsad erfarenhet av fria vikter.

Säkerhet: Smithmaskinen erbjuder inbyggda säkerhetsstopp. Dessa stopp fungerar som säkerhetsnät och kan förhindra allvarliga skador då stången kan låsas på sin höjd istället för att falla fritt. Du vet känslan när skivstången fastnar på mitten i ett knäböj för att sedan sakta glida ner, då är det bara att låsa stången där!

Mångsidighet: Faktum är att majoriteten av de tunga lyft vi utför sker i en vertikal rörelsebana. Detta gör att smithmaskinen kan användas i allt från bänkpress till marklyft och knäböj. För hemma-atleten är detta perfekt då vi både lasta på med vikter och slippa utsätta oss för fara eller begränsa vårt träningsprogram.

Platsbesparande: Smithmaskiner kommer i många fall som riktiga minigym. De kan innehålla allt från viktställ till pull-up-stänger, kabelmaskiner och träningsbänkar. Detta gör maskinerna multifunktionella och platseffektiva. Det som först kan se ut som en ordentlig investering kommer snabbt ge flera gånger mer i avkastning!

Enkel användning: Smithmaskiner är enkla att använda och kräver inte samma tekniska kunskaper som träning med fria vikter. Särskilt inte vid tyngre vikter. Detta gör smithmaskinen perfekt för både nybörjare och erfarna träningsentusiaster.

Vårt bästa tips är att ha en fri skivstång vid sidan av sin smithmaskin. Då kan du utföra lättare övningar som kräver mer rörelsefrihet med skivstången, och tyngre övningar som behöver mer säkerhet i smith-maskinen. Har du samma mått på stängerna behövs det bara en uppsättning vikter, snacka om effektivitet!