Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vad betyder det egentligen?

Vad betyder det egentligen?

Funktionell styrka...

...är ett ett vanligt begrepp inom träningsvärlden. Men vad begreppet egentligen innebär kan kännas lite luddigt. För att du ska få full koll på vad som menas med funktionell styrka kommer här en förklaring:

Funktionell styrka är en träningsfilosofi som fokuserar på att utveckla styrka och muskelfunktion som är direkt tillämplig på vardagliga aktiviteter och funktionella rörelser. Istället för att bara öka den maximala vikten som du kan lyfta i isolerade övningar, som exempelvis bänkpress eller bicepscurls, betonar funktionell styrka att träna på ett sätt som förbättrar din förmåga att utföra praktiska och naturliga rörelser.

Funktionell styrka involverar i regel fler muskelgrupper samtidigt och simulerar rörelser som du gör i ditt dagliga liv eller i din idrott. Funktionell träning inkluderar övningar med fria vikter, kroppsvikt, balansbollar, medicinbollar och andra dynamiska redskap. Målet är att förbättra din förmåga att lyfta, dra, bära, rotera och utföra rörelser på ett sätt som är biomekaniskt effektivt och som minskar risken för skador i din vardag.

Funktionell styrka tränar inte bara dina muskler, utan också ditt nervsystem och din koordination. Genom att förbättra din kroppskännedom och hur olika muskler samarbetar kan du öka din prestanda inte bara i gymmet, utan även i vardagen och i specifika sporter. Det handlar om att bygga en styrka som verkligen är användbar för ditt liv.

Ett redskap som passar utmärkt för funktionell styrketräning är hantlar. När vi tränar med två lösa föremål måste vår bålmuskulatur ständigt engageras för att kunna kontrollera vikten vilket simulerar hur vi oftast flyttar massa i det riktiga livet.