Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Nu kan du veta varför!

Nu kan du veta varför!

Som fysiskt aktiv... 

...kommer man sällan ifrån träningsvärk. Vissa klarar sig lindrigare, medan andra knappt kan ta sig ur sängen efter ett rejält benpass.

Idag tänkte vi gå igenom vad träningsvärk egentligen är.

Träningsvärk, även kallad DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) är en reaktion på den inflammation som uppstår i muskeln efter en extra stor arbetsinsats. Värken upplevs i regel mellan 24 till 72 timmar och som värst efter runt 48 timmar.

Vad händer i muskeln vid träningsvärk?
Under fysisk ansträngning skapas höga spänningar i de arbetande musklerna. Dessa spänningar leder till små mikroskopiska skador i muskelvävnaden.
Efter att muskelarbetet är avklarat uppstår en proteinnedbrytning i muskeln för att kroppen ska kunna laga skadorna som uppstått. Under lagningen av muskeln sker en inflammationsprocess som vi kan uppleva som smärtsam.

Är träningsvärk farligt?
Träningsvärk anses vanligtvis vara ofarligt och en normal reaktion på fysisk aktivitet. Det är en naturlig återhämtningsprocess och ett tecken på att kroppen reparerar sig. Att värken känns av upp till 5 dagar efter träningstillfället är fullt normalt.

Är träningsvärk ett tecken på att vi bygger muskler?
Ja, träningsvärk kan vara ett tecken på att musklerna genomgår anpassningar och växer.
Men snarare än ett tecken för på muskelmassa är träningsvärk en signal på att musklerna brutits ner ordentligt. Muskeluppbyggnad sker även efter lättare fysisk aktivitet som inte orsakar någon svidande värk.

Kan man träna med träningsvärk?
Att träna på befintlig träningsvärk är inte att rekommendera. Framför allt för att träningen sedan förlänger muskelns återhämtningstid och försämrar dess återuppbyggnad. Så om du inte kan hålla dig från gymmet, passa på att lägga ner tid på muskelgrupper som inte fått jobba lika mycket!

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA BÄSTSÄLJANDE HANTLAR HÄR NEDAN: