Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vi reder ut skillnaderna

Vi reder ut skillnaderna

Nu skapar vi ordning i röran

Har du också hört orden ‘tyngdlyftning’ och ‘styrkelyftning’ slängas runt i olika sammanhang utan att riktigt förstå ifall de är synonymer eller två olika saker? I så fall rekommenderar vi att du läser dagens inlägg.

Det är lätt att blanda ihop orden tyngdlyftning, styrkelyftning, viktträning och kroppsbyggning. Alla handlar direkt eller indirekt om att lyfta vikter och att träna styrka, men för den inbitne atleten finns det skillnader som är värda att veta.

Först och främst har vi orden styrketräning och viktträning.

Styrketräning
Styrketräning inkluderar all typ av träning som utmanar din styrka. Oavsett om den är med vikter eller inte.

Viktträning
Viktträning åt andra sidan, innefattar all typ av träning som innefattar vikter. Även träningspass som främst tränar kondition men som inkluderar någon form av extra vikt räknas som viktträning.

Bodybuilding
Bodybuilding är ett paraplybegrepp för all typ av muskelträning som utförs med målet att skapa estetisk skönhet. Med det sagt tränar fortfarande bodybuilders styrka och blir således starkare av sin träning. Inom tävlingsformen bodybuilding finns det en mängd underkategorier utefter vilka kriterier atleternas fysik bedöms på.

Tyngdlyftning
Det kluriga med tyngdlyftning är att om man bara skulle lyssna på ordet, så låter det som en generell aktivitet där tyngder lyfts, men tyngdlyftning är i själva verket en helt egen sport. Inom sporten tyngdlyftning är det två specifika lyft som praktiseras.
Det ena lyftet heter ryck, och innebär att en skivstång skall lyftas från golvet till raka armar ovanför atletens huvud i ett svep.
Det andra lyftet heter vändning och stöt, ibland förkortat till enbart stöt. I en vändning och stöt ska skivstången tas från marken och placeras ovanför bröstet på atleten. Därefter ska skivstången med hjälp av benens kraft lyftas från sin position på axlarna upp till atletens raka armar ovanför huvudet. Som tyngdlyftare tävlar man enbart i Ryck och Stöt. Tyngdlyftning brukar kallas Olympisk tyngdlyftning för att markera att sporten är en OS gren.

Styrkelyft
Styrkelyft är precis som tyngdlyftning också en egen sport. Men i denna sport är det tre andra lyft som utförs.I styrkelyft tävlar utövaren i marklyft, knäböj och bänkpress. Som styrkelyftare är det enbart dessa lyft du utför på tävlingar.

SUMMA SUMMARUM:

Vill du undvika missförstånd när du talar om styrketräning är det lättast om du försöker precisera vilken typ styrketräning du utför. Tränar du i huvudsak för att bli stark, utan några specifika mål? Säg då att du tränar styrketräning.
Har du som mål att bygga estetiskt tilltalande muskler? Då sysslar du med bodybuilding.
Om din träning istället kretsar kring att bli så stark som möjligt i de specifika lyften: ryck och stöt, då är det tyngdlyftning som du tränar.
Och slutligen, vill du bli riktigt vass på bänkpress, marklyft och knäböj - eller bara någon av dem - då håller du på med styrkelyft.

KOLLA IN NÅGRA AV VÅRA POPULÄRASTE BÄNKPRESSPAKET & SKIVSTÅNGSPAKET HÄR NEDAN: