Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Lägger grunden till så mycket

Lägger grunden till så mycket

Den kanske mest grundläggande basövningen...

...som finns är knäböjet. Knäböj tränar i stort sett hela kroppen, samtidigt är det en övning som ständigt kommer till användning i det vardagliga livet.

Ett knäböj går ut på att från stående läge sätta sig ner på huk, för att sedan resa sig upp till raka ben igen. Låter enkelt, men det kan vara svårare än du tror. Särskilt när man börjar finslipa på tekniken och vill kunna utföra övningen med vikt.

Här är våra bästa råd för att lyckas med knäböj:

Rörlighet.
Om du vill lära dig knäböj ordentligt är god rörlighet i höfter, fötter, vader och knän A och O. Vi rekommenderar att varje knäböjsession inleds med en ordentlig uppvärmning med fokus på rörlighetsträning i tidigare nämnda regioner. Ju bättre rörlighet du har, desto lättare kommer du kunna utföra övningen med god teknik.
En indikator på god rörlighet är när du kan sitta ner i ett djupt knäböj med hela fotsulan i golvet och fortfarande bibehålla god hållning.

Teknik före vikt.
Ett vanligt misstag som nybörjare gör är att direkt börja lyfta tunga vikter. Detta leder till att tekniken åsidosätts i ivern av att lägga på de stora viktskivorna. Risken blir då att kroppen inte får tid att öva in rätt rörelsemönster.
Börja istället med lätta vikter som du har kontroll över. Genom att hålla emot på både nedvägen och uppvägen kan övningen bli riktigt utmanande utan att tekniken blir lidande.

Öva ofta.
Knäböj är ett utmärkt exempel på övningar som mår bra av mängdträning. Ju oftare du knäböjer, desto snabbare kommer de sitta. Försök få in knäböjsrörelsen flera gånger per dag helst. Allt från att sätta sig ner på huk och knyta skorna, ta upp något från golvet, eller bara sitta en stund i en djup squat gör susen för rörligheten.

Gör olika typer av knäböj.
Det finns en uppsjö av varianter på knäböj. Back squat, front squat, goblet squat mm. Genom att variera vår träning med olika typer av knäböj bygger vi styrka i olika vinklar, vilket leder till en bättre allround form.

Om du känner att knäböj inte är din grej är det dags att tänka om. Börja träna idag, varför inte redan nu?

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA SKIVSTÅNGSSTÄLLNINGAR HÄR NEDAN: