Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Sträva efter balans

Sträva efter balans

MUSKELBALANS

Vi vill inte påstå att den muskulösa kroppen skall vara det främsta syftet med all träning. Långt ifrån. Men för de flesta finns det ändå någon slags ambition att samtidigt som vi tränar för att må bra, också få känna oss muskulösa och starka.

Om vi vill bygga muskler som både gör oss starka och får oss att se starka ut, är det alltid av vikt att sträva efter muskelbalans. Oavsett vilken träningsform vi själva föredrar.

Att träna upp sin muskelbalans innebär att jämnt fördela arbetet så att hela kroppen stärks. På samma sätt som dietister rekommenderar en varierad kost för att vi ska förse oss med all näring vi behöver, rekommenderar vi att du komponerar dina träningspass på samma sätt. Ställ dig frågan: Får min kropp all träning den behöver?

GOD MUSKELBALANS BIDRAR TILL...

minskad risk för skador, bättre hållning och en generellt mer stärkt kropp. Belastar vi vår kropp efter kapaciteten hos våra starkaste muskler, är risken för skador överhängande. En rörelse i fel vinkel kan vara starten på en utdragen skada när övriga muskler inte kan hantera belastningen från vår favoritövning. En jämnt stärkt kropp klarar av olika typer av belastningar bättre och kan parera snedbelastningar mycket mer effektivt.

ETT GOTT EXEMPEL...

på när det verkligen lönar sig att träna upp muskelbalansen är tricepsträning. Ofta får bicepscurls en oförtjänt stor roll när det kommer till muskeuppbyggnad i överarmarna. Men rent anatomiskt tar tricepsen upp två tredjedelar av överarmens volym. Så att inte glömma bort bicepsens kära antagonist är a och o om du vill bättra på överarmarnas volym och styrka.

HÄR KOMMER VÅRA BÄSTA TIPS FÖR ATT UPPNÅ EN JÄMNT TRÄNAD KROPP:

  • Se över din träningsplanering. Skriv upp alla övningar du gör och vilka muskler de i huvudsak tränar. Då får du en klar bild på vad du tränar mest och vilka muskler du skulle kunna lägga lite mer tid på.
  • Använd dig av superset där den efterföljande övningen tränar antagonisterna till den ursprungliga.
  • Besök en expert för undersökning. Ta kontakt med en legitimerad naprapat eller dylikt för att få kroppen undersökt. Att ta hjälp av en expert är ett effektivt sätt att få en objektiv diagnos på sin rådande muskulatur och vad som eventuellt kan behöva korrigeras.