Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Lär dig Hook Grip

Lär dig Hook Grip

Hook grip...

...är en grepp-teknik som används av tyngdlyftare och styrkeatleter för att säkert och mer effektivt hålla en skivstång under tunga lyft. Till skillnad från ett vanligt grepp - där händerna och fingrarna aktivt trycker runt stången - låser man i ett hook grip tummen under de andra fingrarna. Detta skapar en låsfunktion både avlastar underarmarna och gör att skivstången varken kan snurra framåt eller bakåt under lyftet.

Fördelarna med hookgrip:

  • Den främsta fördelen med att använda hook grip är den kraftiga ökningen av grepp-kapacitet. Tack vare greppets effektiva motverkan mot rotation i stången minskar risken att tappa skivstången markant. Detta kommer vara särskilt gynnsamt i övningar som marklyft, frivändningar och ryck, där ett stark grepp är avgörande för att kunna hantera tunga vikter säkert.
  • Minskar slitage på handflatorna.
    Att hålla stången i hook grip minskar även det direkta trycket på handflatorna jämfört med att använda ett vanligt överhandsgrepp. Genom att låsa greppet mellan tummen och fingrarna behövs inte samma tryck mot handen för att ändå kunna hålla kvar skivstången. Detta kan vara till nytta för dem som upplever obehag eller skavsår i handflatorna vid tunga lyft.

Nackdel med Hook Grip:

  • Obehag. Även om hook grip har många fördelar, kan det vara obehagligt till en början. Att placera tummen under fingrarna kan skapa en onaturlig spänning i handen och fingrarna, vilket vissa kan uppleva som obehagligt. Det tar tid att vänja sig vid denna teknik men kommer med tiden kännas allt mer bekvämt.
  • Mindre behov av greppstyrka. En annan nackdel med hook grip kan uppstå om man helt skrotar det klassiska överhandsgreppet. För när det kommer till kritan fungerar hook grip lite som en genväg till starkare nypor. Därför kan det vara bra att då och då träna lite extra greppstyrka i t.ex marklyft för att inte förlora den viktiga underarmsstyrkan.

Tips för Nybörjare som Använder Hook Grip:

  • Ge det tid: Om du är ny på hook grip, var tålmodig och ge dig själv tid att vänja dig vid tekniken. De obehagliga känslorna i början kommer att minska med tiden när dina händer blir starkare och mer anpassade till greppet.

  • Öva med lättare vikter: Innan du börjar använda hook grip för tunga vikter, öva med lättare vikter för att bygga upp din teknik och styrka. Detta kommer att hjälpa dig att undvika onödigt obehag och skador när du tar dig an tyngre lyft.

Att lära sig lyfta med hook grip kan göra underverk med din lyftning. Starkare grepp gör inte bara att du kommer kunna lyfta mer, du kommer även kunna lyfta säkrare genom att inte behöva anpassa kroppens rörelser för att undvika att tappa skivstången.