Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Lär dig marklyft ordentligt!

Lär dig marklyft ordentligt!

Det grundläggande lyftet

Marklyft, eller Deadlift - som det heter på engelska - är det mest grundläggande lyftet som finns.
Övningen går ut på att lyfta ett objekt från att ligga på golvet, upp till en position där du håller föremålet på raka ben med utlåst höft och upprätt hållning.

Marklyft utförs med hjälp av kroppens största muskelgrupper och blir således det lyft de flesta av oss orkar lyfta mest vikt i.
Tyvärr har marklyft blivit ett lyft som många fruktar. På grund av dess simpla utförande är det lätt att ryckas med i kicken av att få lyfta tungt. Detta leder i sin tur till fallerande teknik och överbelastningar som kan bli starten på besvärliga ryggproblem.

När ett marklyft utförs rätt är det å andra sidan en av de bästa styrkeövningarna som finns. För att inte du ska vända lyftet ryggen kommer här fyra tips som kan göra dig till ett riktigt marklyftsproffs.

  1. Tänk på hållningen. Starta varje marklyft med en neutral rygg och håll den rak genom hela lyftet.
  2. Håll anspänningen. Håll anspänningen i bålen från att du gör dig redo att börja lyfta stången. På så vis kommer du kunna hålla ryggen rak hela vägen upp.
  3. Tryck genom fötterna. All kraft som för objektet uppåt går genom dina fötter ner i golvet. Fokusera därför på trycket från fötterna. När du trycker ner golvet med hela foten, från häl till stortå, får du maximal kraft ner i golvet.
  4. Var inte girig. Felet som många gör när de lyfter är att de blir giriga. De vill bli klara med lyftet för snabbt, antingen för att de gör för många lyft i rad, eller för att de lastat på för mycket på stången. När vi fokuserar på att bli klara snabbt, istället för att bibehålla kontrollen, tappar vi den viktiga anspänningen som vi behöver för att utföra lyftet säkert. Om vi inte kan hålla formen i lyftet finns det ingen anledning att fortsätta pressa. Visa dig stoisk och prioritera alltid formen.

Med dessa tips är det svårt att misslyckas. Om du inte bekantat dig med detta fantastiska lyft än rekommenderar vi varmt att det blir ditt nästa träningsprojekt!

KOLLA IN VÅRA BÄSTSÄLJANDE SKIVSTÅNGSPAKET HÄR NEDAN: