Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Använd konditionsmaskinen på ett nytt sätt

Använd konditionsmaskinen på ett nytt sätt

NÄR VI TÄNKER KONDITIONSMASKIN, VAD TÄNKER VI DÅ?

Kanske är det de monotona ljuden från fötterna som dunkar i löpbandets svarta matta. Eller en den energifyllda känslan när musiken pumpar på spinningpasset. Det är lätt att vi skapar oss en uppfattning om vad ett träningsredskap är, vad vi kan göra med det, och ifall vi tycker om att använda det eller inte. Idag tänkte vi tala mer om just konditionsmaskiner och hur vi kan använda dem.

En konditionsmaskin kan användas på en mängd olika sätt. Att springa sina vanliga 6 kilometer på löpbandet, är endast en liten del av bandets fulla användningsområde.

DISTANS

Det första användningsområdet vi nämner är det mest uppenbara. Att springa, cykla, ro eller skida en viss sträcka. Detta sätt faller sig naturligt för oss, för att det är på detta sätt vi hade gjort respektive aktivitet i dess naturliga miljö. En löprunda översätts lätt till 6 kilometer som vi exemplifierade tidigare. Att bestämma en sträcka är toppen om det faktiskt är en simulering du vill göra. X antal meter, sen är du klar. En risk med denna typ av pass är att de kan kännas oinspirerande och, ja, helt enkelt monotona.

TID

Ett alternativ till att träna på sträcka är att träna på tid. Vi nämnde detta sätt att träna på i vårt senaste blogginlägg om löpbandsträning. För när vi vill träna på tid, är konditionsmaskinerna det bästa redskapet som finns. På dem kan vi bestämma exakt när vi går på och när vi vill avsluta.
Fördelen med att träna under en bestämd tid är de mentala fördelarna av att ständigt veta hur långt det är kvar, samt att vi bara behöver hålla ut tills tiden är slut för att ha lyckats med vårt pass. Denna trygghet leder ofta till att vi orkar mer än vi tror.

INTERVALLER

Konditionsmaskinerna passar utmärkt för intervallträning. Den kan göras på en en mängd sätt.
Det vanligaste sättet att träna intervaller brukar vara att växla en viss mängd arbete med en viss mängd vila. Det kan t.ex vara:

5 varv av:
3 minuter rodd
1 minut vila

Du vet när du ska träna, och när du får vila och kan lätt förhålla dig till dessa förutsättningar.
Ett annat sätt att använda intervaller på är att jobba med olika intensiteter istället. Klassiska spinningpass använder sig ofta av detta.
Man hittar olika tempon, där ett är lätt, ett annat känns mellantungt och ett sista upplevs riktigt tufft. Utifrån dessa förutsättningar kan du skriva ett pass där du ständigt är igång, men jobbar med olika tempon. Ett sådant pass kan se ut såhär:

5 min lätt
3 min mellantungt
2 min tungt

6 varv:
1 min lätt
1 min tungt

Här är det tiden och känslan du skall jaga. Inte sträckan.
Sedan behöver du inte endast använda en konditionsmaskin. Likt en skivstång eller vilket annat redskap som helst, kan en ergometer användas tillsammans med andra redskap i ett cirkelpass. Antingen använder du redskapen under en viss tid. Som det här passet:

6 varv:
En minut av varje station, 15 sekunders byte mellan stationerna:
Marklyft
Situps
Mountainclimbers
Motionscykel
Vila

Eller så bestämmer du ett mätvärde på ergometern som får motsvara repetitioner. Vissa maskiner kan visa flera olika värden, såsom meter och kalorier, medan andra maskiner kanske bara kan mäta ett ökande värde. Ofta visar de någon form av sträcka, antingen i meter eller miles. Oavsett vad kan du använda dig av dessa värden för att inkorporera din konditionsmaskin i din cirkelträning. Ett sådant pass kan se ut såhär:

AMRAP 20 (as many rounds as possible i 20 minuter):
20 KB swing
500 meter löpning
20 goblet squat
20 kalorier rodd
100 hopprepshopp

I detta passet har vi använt oss av två maskiner för att visa att de kan kombineras i samma pass. Det är bara fantasin som sätter begränsningarna. Nu hoppas vi att du blivit inspirerad att själv träna med konditionsmaskiner på lite nya sätt. Så när konditionsträningen känns tråkig, bryt dina gamla vanor!