Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Här får du svaren

Här får du svaren

Idag tänkte vi berätta lite om ett redskap som ligger oss varmt om hjärtat. 

Kettelbellen har sitt ursprung i Ryssland. Till en början användes kloten inte som träningsredskap utan som vardagliga mätvikter. När bönderna sålde sina grödor var det kettlebells, eller girjas som de heter på ryska som agerade motvikter på vågen. I kloten fästes handtag för att enkelt kunna lyftas från marken och läggas på vågen.

Med dessa högst ordinära föremål började man senare mäta sina krafter. Likt många styrkeuppvinsningar var det först cirkusartisterna som seriöst använde vikterna. Tack vare kettlebellens ordentliga handtag, kunde dessa vikter snärtigt och effektfullt lyftas över huvudet på atleten. Det var inte förrän i slutet av 1800-talet som idrottsmän började använda kloten som träningsredskap.

Samtidigt som kettlebellsen introducerades till idrottsvärlden blev användandet av kettlebells en egen sport i sig. Sporten går ofta under namnet Girevoy och innehåller olika grenar där olika typer av lyft skall utföras under en bestämd tid. Den som orkar flest repetitioner vinner.

I början mättes klotens vikt i den ryska måttenheten puud. En puud motsvarar drygt sexton kilo.
När kloten började användas som träningsredskap följde detta viktsystem med. Det är detta viktsystem som satt standarden för vilka vikter som är vanligast förekommande idag.

Till skillnad från hantlar har kettlebells, likt Indian Clubbells majoriteten av sin vikt bortanför handens fäste. Denna egenskap möjliggör för olika swingrörelser där vikten med momentum förflyttas kring kroppen. När du ska lära dig att träna med kettlebells är det viktigt att veta vilken typ av övning du gör. Är det en statisk övning, likt en press eller ett marklyft? Eller är det en dynamisk övning, såsom en swing, en frivändning eller ett ryck?
Är det en förstnämnda bör du främst fokusera på hållning och anspänning. Medan om det en dynamisk övning kretsar utförandet huvudsakligen kring momentum och flöde. Lär dig hur du ska skjuta på med kraft från dina stora muskelgrupper för att ge klotet momentum. Dynamiska övningar skall utföras så det känns så lätta som möjligt.

Fördelen med kettelbells som redskap är deras mjuka runda form. Till skillnad från hantlar kan kloten bekvämt vila i en rackposition på bröstet, utan att noga behöva korrigeras för att undvika hårda kanter. Tack vare klotens runda form är de otroligt följsamma. De fastnar inte i kläderna
när de svingas runt kroppen vilket gör dem exemplariska för just det. Att svingas!

Utforska kettlebellsens alla möjligheter och bli lika kär i dem som en rysk cirkusartist.

KOLLA IN VÅRA BÄSTSÄLJANDE KETTLEBELLS HÄR NEDAN: