Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vi guidar dig

Vi guidar dig

Guide i träningsbollar

"Att träning inte bara kan få vara enkelt!"
Så kan det ibland kännas när man försöker förstå skillnaderna mellan alla träningsformer, passtyper och träningsredskap. Denna uppgivenhet vill vi på Gorilla Sports givetvis motverka.

Ett vanligt redskap som det är lätt att förvirra sig i är träningsbollar. Alla har de samma form och snarlika storlekar, men ändå heter de olika och fyller olika syften. Så idag tänkte vi snabbt gå igenom våra fem olika kategorier av träningsbollar.

MEDICINBOLL

En medicinboll är en fylld boll med hårt skal i gummi, nylon eller läder. Det hårda skalet gör att bollen lättare rullar, vilket gör att den fungerar extra bra för olika typer av plankor och armhävningar då bollen kan användas som en instabil och utmanande bas.
En medicinboll är perfekt för alla typer av övningar där du skall hålla i bollen. Den är fast och har ett bra grepp. Vissa av våra medicinbollar har inkorporerade handtag i sig, vilket gör dem lättare att grepp om.

WALL BALL

En wall ball är en medicinboll anpassad för att kunna studsas mot väggar, precis som namnet lyder. Men en wall ball har, till skillnad från en medicinboll, bättre tålighet i att falla mot marken. Tack vare wall ballens mjukare skal absorberar den stötar bättre vilket gör en bra för alla kastövningar med bollen. Wallballen rullar sämre än en medicinboll, men bättre än en slamball. Wallballens specialitet blir därmed träningspass med mycket fokus på puls och explosivitet.

SLAM BALL

Denna modell är den tåligaste bollen av dem alla. Denna är gjord för att tåla mängder med stryk. Slamballen kommer likt medicinbollen och wall ballen i olika vikter, för att skapa olika belastningar. En slamball har ett mjukt gummiskal som tål hårda stötar. Slam ballen är inte gjord för att rullas lättvindigt, men den icke-förmågan kan vara en fördel i sig. Tack vare slamballens goda absorberingsförmåga studsar den knappt alls. Vilket gör att exempelvis wall balls blir i stort sätt omöjligt. Denna boll är särskilt bra för träningspass där du vill ta i. Namnet D-ball kan även förekomma. D:et i namnet kommer från engelskans dead, och står för att bollens rörelse dör. D-ball och slam ball är synonymer till varandra.

TORNADOBOLL

Tornadobollen är en mindre medicinboll fäst i ett kortare rep. Bollen kan likt de tidigare nämnda bollarna användas för alla typer av övningar där du vill ha en vikt nära kroppen. Men tornadobollens specialitet är att användas med momentum. Repet möjliggör att rörelse kan skapas i bollen, så att redskapet nästan blir ett mellanting mellan en medicinboll och en kettlebell.

PILATESBOLL

En pilatesboll är en uppblåsbar boll som används vid olika kroppsviktsövningar. Denna typ av boll kommer inte i olika vikter som ovanstående bollar. Istället är det storleken på bollen som du ska vara uppmärksam på. För att veta vilken boll som passar dig bör du utgå från din kroppslängt i första hand. Sambandet mellan längd och boll ser ut som följer:

  • 150cm eller kortare - bolldiameter 55cm
  • 150-168cm - bolldiameter 65cm
  • Över 168cm - bolldiameter 75cm
    En större boll är i regel tyngre att träna med än en mindre.
    I vårt sortiment hittar du även mini-pilatesbollar. Dessa är skapta för olika typer av bålträning när man vill ha sin tyngdpunkt närmre marken.
    Pilatesbollar kallas även gymbollar och yogabollar.

KOLLA IN ETT URVAL AV TRÄNNINGSBOLLAR HÄR NEDAN: