Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Ett inlägg i latsens ära

Ett inlägg i latsens ära

Latissimus dorsi-musklerna...

...mer kända som "lats," är en av de viktigaste muskelgrupperna för en välfungerande och balanserad överkroppsträning. Latsen fungerar som en del av övergången mellan armarna och överkroppen. Deras styrka är således av högsta vikt för alla typer av större överkroppsövningar.

Här är några exempel på övningar som gynnas av starka lats:

Pull-ups och Chin-ups: För att lyckas med dessa övningar är styrkan i latsen A och O. Det är från latsen vi kan utveckla all dragstyrka som krävs för att kunna dra oss upp.

Bent-Over Rows: Denna övning fokuserar på övre delen av ryggen, och som med alla övningar som förenar de övre extremiteterna med överkroppen, har latsen en betydande roll när det kommer till stabilitet och kontroll.

Deadlifts: Deadlift är en av de mest kraftfulla och funktionella övningarna som finns. Marklyft är verkligen en helkroppsövning som inkluderar i stort sätt alla kroppens muskler. Fördelen med ett par välbyggda lats i en övning som marklyft är att det blir otroligt mycket lättare att hålla en god hållning under lyftet.

Kettlebell Swings: Kettlebellsvingar kräver en explosiv rörelse som involverar både sätes- och latsmuskulaturen. Starka lats hjälper dig att bibehålla rätt form och kraft under hela pendlingen.

Olympiska Lyft: Sist men inte minst på vår alldeles för korta lista av alla övningar som gynnas av starka lats har vi de olympiska lyften ryck och stöt. Dessa kraftlyft kräver, utöver en rejäl dos ben- och bålstyrka, en stark rygg och ett par stabila lats för att kunna hantera skivstången ovanför huvudet.

Det här med latsträning är lite hönan eller ägget. Bör man träna olika övningar för att bli stark i latsen, eller ska man träna specifikt latsen för att lättare kunna utföra andra typer av överkroppsövningar?
Här tänker vi att man gott kan göra båda!

KOLLA IN ETT URVAL AV MASKINER OCH TILLBEHÖR FÖR TRÄNING AV LATSEN: