Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vi hjälper dig förstå vad de betyder!

Vi hjälper dig förstå vad de betyder!

Som ni säkert förstått är träningsvärlden full av förkortningar. Och det verkar finnas en träningsform som älskar att förkorta sina begrepp lite mer än alla andra. Vi talar förstås om CrossFit. Ni som läst vår blogg ett tag, har säkert hunnit kika in på vår text om "crossfit-ianska". Där går vi igenom en stor del av de pass-typer som är vanligt förekommande inom crossfit. För inte nog med att träningsformen har en stor mängd olika träningsupplägg, envisar crossfitutövare sig även med att förkorta alla begrepp och övningar till små bokstavskombinationer. Detta är väldigt effektivt när man väl lärt sig dem. Men innan dess kan det vara otroligt förvirrande.

Som tidigare nämnts i bloggen är vi på Gorilla Sports stora förespråkare för effektiv träning. Och när det kommer till det ämnet anser vi träningsformen CrossFit att vara ett praktexempel på den typen. Funktionellt, mätbart och koncist. Tre faktorer som får träningen att bli både tidseffektiv och perfekt att utföra på hemmaplan.

Så för att du skall slippa stå som ett frågetecken när du ser ett crossfit-pass, kommer vi i detta blogginlägget gå igenom några vanligt förekommande övnings-förkortningar som du kan tänkas stöta på.

 1. BBJ - Burpee Box Jump. Stå framför en plyobox eller en step-up bräda. Lägg dig ner med bröstet på golvet. Ta dig upp på fötter och hoppa därefter jämfota upp på lådan. Avsluta med att sträcka ut höften. Det räknas som en repetition.
 2. BJ - Box Jump. Ett jämfotahopp upp på en plyobox, avslutas med att du sträcker ut höften. Det räknas om en repetition. Du får ta dig ner hur du vill.
 3. BJO - Box Jump Over. Hoppa ett jämfotahopp upp på en plyobox, för att sedan hoppa eller gå ner på andra sidan lådan. I denna variant behöver du inte sträcka ut höften på toppen av lådan. När du kommit ner på andra sidan har du gjort en repetition.
 4. BMU - Bar Muscle Ups. Ta dig från hängande läge med raka armar under pull-up stången, till raka armar ovanför stången. Fötterna får inte vara över stången någon gång under utförandet.
 5. CAL - calories, används som ett repsantal för konditionsmaskiner såsom roddmaskiner, skidmaskiner och cyklar.
 6. C2B (CTB) - Chest To Bar. En tyngre variant av pull-ups där bröstet nuddar stången. Sikta på att nudda stången strax under nyckelbenen.
 7. DBC - DumbBell Clean. En frivändning med en hantel. Hanteln nuddar golvet med båda vikterna i golvet för att sedan lyftas upp på ena axeln. Endast en arm får användas för lyfta hanteln. När hanteln ligger på axel har du gjort en repetition, därefter kan du byta arm att lyfta med.
 8. DBS - DumbBell Snatch. Ryck med hantel. Hanteln lyfts från golvet till en position på rak arm ovanför huvudet. När hanteln är ovanför huvudet har du gjort en repetition. Endast en arm får lyfta hanteln i taget.
 9. DL - DeadLift. Marklyft, utförs med skivstång om inget annat sägs.
 10. DU - Double Unders. Hopprepshopp där hopprepet snurrar två gånger runt din kropp per hopp.
 11. HPC - Hang Power Clean. Hängande styrkevändning. En styrkevändning där lyftet påbörjas ovanför knäna.
 12. HPS - Hang Power Snatch. Hängande styrkeryck. Ett styrkeryck där lyftet påbörjas ovanför knäna.
 13. HSPU - HandStand Push Ups. Handstående-armhävningar. Utförs i regel mot en vägg som stöd för balansen.
 14. HSW - HandStand Walk. Gå på händer. Repsantalet anges i meter du ska gå.
 15. KBS - KettleBell Swing. Kettlebells förkortas KB. KB Swing är den vanligaste övningen med kettlebells.
 16. MU - Muscle Ups. Detta är den generella förkortningen för muscle ups. Står det endast MU är det valfritt om du gör dem i ringar eller i räcket.
 17. PC - Power Clean. Styrkevändnign. Stången börjar på marken, för att sedan lyftas upp till bröstet. När du fångar skivstången får knäna inte vara vara böjda under 90 grader. Annars är det inte power.
 18. PJ - Push Jerk. Stången börjar på bröstet. Därefter ska du ta sats med benen och skjuta upp stången på raka armar. När du fångar stången på raka armar får du böja på knäna.
 19. PP - Push Press. Påbörjas på samma sätt som en PJ, men i en Push Press får du inte böja på knäna när du väl skjutit ifrån marken.
 20. PS - Power Snatch. Styrkeryck. Samma princip som en Power Clean fast här ska stången tas från marken till ovanför huvudet.
 21. RMU - Ring Muscle Ups. Muscle Ups i romerska ringar.
 22. PU - Push Ups och/eller Pull Ups. Denna förkortningen är klurig då den kan användas för två övningar. Antingen armhävningar (push ups) eller pull ups. Det bästa sättet att förstå vilken som menas är att fråga coachen.
 23. T2B (TTB) - Toes To Bar. Hängandes i räcket ska du lyfta fötterna från ett hängande läge till att nudda stången du hänger i. Båda fötterna skall nudda stången samtidigt. När de nuddar stången har du gjort en repetition. Sänk sedan ner fötterna ner igen och börja om.
 24. T2R (TTR) - Toes To Ring. Samma sak som T2B fast i romerska ringar.
 25. K2E (KTE) - Knees To Elbows. Detta är en förenklad version av T2B, här ska du istället lyfta båda knäna så att de nuddar armbågarna på respektive sida.
 26. SDLHP - Sumo DeadLift High Pull. Så brett isär med fötterna, Håll händerna tätt ihop och lyft skivstången från marken upp till strax under hakan.
 27. SHSPU - Strict HandStand Push Ups. Handstående-armhävningar där du inte får ta hjälp av benen för att komma upp.
 28. SU - Sit ups. Sit ups helt enkelt. Utförs på crossfit-vis genom att ligga med hela ryggen i golvet, nudda händerna ovanför huvudet, sätta sig upp med momentum och magens styrka och klappa händerna i golvet bredvid fötterna. När du klappat i golvet har du gjort en repetition.
 29. WB - Wall Balls. Kast med Wall Ball. Ta upp bollen till en front rack position. Gör därefter ett knäböj med bollen och avsluta med att kasta bollen upp mot väggen. Ofta finns det en markering du skall träffa med bollen. När bollen faller ner igen fångar du den och upprepar knäböjet och kastet. En repetition räknas när du gjort ett knäböj med bollen och sedan kastat upp bollen så att den nuddar den avsedda markeringen.