Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Kan du bli en mästare

Kan du bli en mästare

Att bli en bra spottare är en konst väl värd att bemästra. 

Då menar vi inte skolgårdssporten att skjuta iväg spänstiga loskor, utan förmågan att hjälpa till vid tunga lyft. En duktig spottare stärker lyftarens självförtroende och förhindrar att olyckor sker när vikterna blir tyngre. Att fråga någon som lyfter ifall denne vill ha hjälp med spottning visar på god gymvana och bidrar till en trygg träningsmiljö. Det är också ett förträffligt sätt att knyta bekantskap med andra på gymmet.

Idag tänkte vi ge några “Do's and don'ts” när det kommer till konsten att finnas där.

DO’S:

Var handlingsberedd.
En god spottare är alltid redo att rycka in. Kolla därför inte bort under lyftet, utan följ med i lyftarens rörelser hela tiden.

Hjälp till när det är dags.
Spottning handlar till stor del om att hjälpa till i rätt tid. En viktig del av att lyfta tungt är känslan av att klara lyften helt själv, därför vill vi som spottare inte påverka skivstången med någon kraft innan vi faktiskt måste.

Ha en god hållning.
Ibland behöver spottaren enbart avlasta något enstaka kilo, andra gånger betydligt mer. Försäkra dig om att du kan hjälpa till utan att skada dig själv genom att bibehålla god hållning.
Anpassa spottningen efter lyftaren. Fråga lyftaren redan innan om vad som känns bra för denne. Genom att fastställa god kommunikation redan innan lyftet blir båda parter mer bekväma.

DON’TS

Stå inte för nära.
Ett vanligt misstag är att man påbörjar spottningen för nära atleten. Om ni inte känner varandra riktigt bra bör du ha ett lagom avstånd så att lyftaren inte behöver titta upp i ditt skrev i bänkpressen eller känna din andedräkt i nacken vid knäböjet. Det är ingen fara att så nära, men det kan lätt bli ett obekvämt störningsmoment för den som lyfter.

Hjälp inte till för tidigt.
Detta innebär inte heller någon fara, men det kan bli riktigt tråkigt för lyftaren. Många gånger kan de riktigt tunga lyften sakta ner på sin väg upp till toppläget. Ett vanligt misstag är att man som spottare börjar avlasta med vikt så fort stången tappar fart uppåt. Vänta istället med din assistans till skivstången helt tappat fart och lyftaren inte längre kan ta den upp av egen kraft.

Ingrip inte för sent.
Att hjälpa till för sent beror antingen på ouppmärksamhet hos spottaren eller osäkerhet kring när dene skall agera. Detta leder till att atleten måste släppa skivstången bakåt när den knäböjer, eller att spottaren får betydligt mer att lyfta när den skall lyfta upp stången från atletens bröst i bänkpressen.

Med dessa tips hoppas vi att du känner dig redo att ge dig ut och hjälpa till, samt att du med denna kunskap känner dig mogen att be om hjälp när vikterna blir tyngre.

KOLLA IN VÅRA POPULÄRA SKIVSTÅNGSSTÄLLNINGAR OCH MULTIGYM HÄR NEDAN: