Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Det finns knep som hjälper!

Det finns knep som hjälper!

Vi har tidigare skrivit om...

...vad träningsvärk egentligen är.
Kort sammanfattat är träningsvärk den märkbara smärtan vi känner när en muskel blivit inflammerad efter hårt arbete och nedbrytning.

Här kommer några råd för hur man kan undvika träningsvärk, samt hur värken kan behandlas när den väl uppstått.

Undvik träningsvärk.
Träningsvärk uppstår när påfrestningen på våra muskler blivit “för stor”. Stor ansträngning leder till många mikroskopiska skador på muskelvävnaden och en omfattande inflammation efteråt.
Genom att gradvis öka träningsintensiteten får musklerna tid att anpassa sig till den ökade belastningen.

“Repeated Bout Effect” eller “Upprepningseffekten” kallas det fenomen när upprepat arbete leder till att musklerna vänjer sig vid belastningen av arbetet och inte utvecklar träningsvärk i samma utsträckning. Detta tillsammans med god hydrering och en balanserad kost skapar goda förutsättningar för kroppen att undvika utdragna muskelinflammationer.

VAD KAN VI GÖRA FÖR ATT BEHANDLA TRÄNINGSVÄRK?

Vila. Först och främst behöver musklerna få tid att återhämta sig. God sömn, lugn och ro är alltid en bra grund för att bli av med värken.

Kryoterapi. Vill man öka kroppens förmåga att snabbt komma tillbaka på banan har kryoterapi visat sig ha en positiv inverkan på återhämtningen. Att använda ispåsar, ta ett kallbad eller skölja de trötta musklerna med kallt vatten kan lindra smärtan.

Lätt fysisk aktivitet. Även lättare motion som promenader, cykling och/eller lugn simning ska hjälpa till att öka blodcirkulationen utan att påfresta musklerna anmärkningsvärt.

Vid grav muskelsmärta kan man även överväga att ta antiinflammatoriska läkemedel, men undvik överanvändning av smärtstillande medel. Det är först om smärtan kvarstår du bör söka medicinsk rådgivning.

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA RYGGRESNING & HYPEREXTENSIONBÄNKAR HÄR NEDAN: