Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Så många frågor. Finns det ens något rätt svar?

Så många frågor. Finns det ens något rätt svar?

En vanlig fråga.

En av de vanligaste frågorna rörande gymträning måste vara: vad bänkar du?
Varför just bänkpressen fått sådan status bland alla gymövningar kan vi inte svara på, men på något sätt har den blivit en måttstock framför allt bland många av de män som roar sig med skivstänger och hantlar.

En annan vanligt förekommande följdfråga rörande bänkpressen är hur brett personen håller. När det kommer till hur styrkeövningar skall utföras finns det många olika skolor. Så idag tänkte vi ge vårt svar på vilken bredd man bör hålla sig till.

Till att börja med kan vi nämna de olika ytterligheterna för bänkpressen. På ena sidan har vi smalt grepp.

SMALT GREPP

Smalt grepp brukar generellt vara axelbrett eller strax bredare än axelbrett.
När vi håller smalare måste stången färdas längre mellan att vara på raka armar till att nudda bröstet. Smala pressar kan utföras så att armbågarna böjs åt sidorna eller att de böjs ner mot magen. Ett smalt grepp tar mycket på triceps-muskulaturen, latsen samt övre bröstmuskulaturen.

BRETT GREPP

Brett grepp kännetecknas av att händerna har ett avstånd på 1,5 till 2 gånger axlarnas bredd. Styrkelyftare tenderar att ha ett så brett grepp som möjligt för behöva lyfta stången så kort som möjligt mellan raka armar och att ha stången på bröstet. Ett bredare grepp gör att övningen utmanar hela bröstmuskulaturen och skulderbladen.

Inget av dessa sätt är fel. Tvärtom har båda varianterna sina styrkor som kan komplettera varandra. Därför kommer inte heller vårt svar på frågan vara svartvitt. När det kommer till teknik är vi väldigt tydliga med att den skall utföras med så låg skaderisk som möjligt. Ingen träning är bra träning om den är skadlig. Men utöver att hålla sig inom ramarna för den mänskliga ergonomin anser vi att det inte finns några egentliga rätt eller fel.

Det enda som vi faktiskt kan tycka är fel är att inte variera sig.
Ju mer vi varierar vår teknik genom att ibland hålla brett och ibland hålla smalare, desto bättre kommer vår muskulatur utvecklas för att klara av båda delarna. Det bästa sättet att höja sin lägsta nivå är att inte alltid göra det man är bäst på. Snarare det motsatta.

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA BÄSTSÄLJANDE TRÄNINGSBÄNKAR: