Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Allt om mål och hur du uppnår dem

Allt om mål och hur du uppnår dem

Årstiderna har sin gång – sommar blir till höst, och ljuset går mot mörker. Ett ljus som däremot inte ska minska när solens strålar gör det, är vår kämparglöd. Den ska tvärtom hållas varmt lysande.

Därför kommer här 6 steg för att ta tag i rodret när du känner att du hamnat ur kurs:

1. Sätt ett SMART mål

Den kanske vanligaste orsaken till att mål inte uppnås är att de från start är dåliga mål. Ja, det finns faktiskt dåliga mål. Sätt inte sådana, är du snäll. Istället för att sätta dåliga mål bör du sätta bra mål. Vilken tur att det finns en mall för att skriva bra mål. Den mallen heter SMART. Så här ser den ut:

S - Specific (Specifikt)
Målet ska vara tydligt och väl definierat. Du ska kunna svara på vad, varför och hur målet ska uppnås. Till exempel: istället för att sätta målet "Jag vill bli mer vältränad", säg "Jag vill kunna springa 5 km utan att stanna."

M - Measurable (Mätbart)
Du ska kunna mäta framgången. Det handlar om att ha konkreta mått för att veta när du nått målet. Exempel: "Jag har en löprunda på 5 km, med den kan jag kontinuerligt mäta hur långt jag kommit mot mitt mål."

A - Attainable (Uppnåeligt)
Målet bör vara realistiskt men ändå utmanande. Det ska gå att nå, men kräva en insats. Till exempel: om du är nybörjare, börja med kortare sträckor och bygg upp till 5 km.

R - Relevant (Relevant)
Målet ska vara meningsfullt och viktigt för dig. Det ska ligga i linje med dina andra ambitioner och värderingar. Välj mål som upplevs genuint lustfyllda att uppnå. Om du vill bli mer hälsosam eller börja träna, välj då en inriktning som redan intresserar dig. Gillar du att cykla på somrarna? Välj då inte att springa. Gör något som får dig att drömma om slutmålet med glädje.

T - Time-bound (Tidsbestämt)
Sätt en tidsram för när målet ska vara uppnått. Detta ger struktur till ditt mål. Utan en tidsram tenderar de flesta att skjuta upp saker på framtiden. Vi rekommenderar att du sätter ett slutdatum max 3 månader framåt. Längre än så blir lätt ogreppbart.

2. Definiera dina utmaningar

Att definiera sina utmaningar är att syna sina egna brister. Om vi inte vågar se våra brister kommer vi att fortsätta underhålla dem.
Skriv ner allt som tidigare hindrat dig från att nå målet och möjliga utmaningar du kan stöta på under de kommande månaderna. Få en tydlig och greppbar bild över vad du behöver tackla.

3. Få koll på ditt schema

Innan du kan sätta igång med din process behöver du ha klart för dig när, var och hur du ska få tid för dina sessioner. Med en tydlig kalender där allt står inskrivet blir dygnets timmar betydligt enklare att få grepp om. Efter att du skrivit ner dina primära prioriteringar, såsom jobb, studier, hämta och lämna barn på dagis eller tid till familjen, bör du planera in tider för dig att jobba mot ditt mål.

4. Gör en A- & B-plan

"If you want to make God laugh, tell him your plans." Ha därför en B-plan redo om A-planen går åt skogen. En B-plan ska dämpa känslan av misslyckande de dagar A-planen inte gick att fullfölja.
Ett exempel på en B-plan kan vara: "Byt ut träningen mot 2 minuter plankan innan tandborstningen de dagar jag missar att träna som planerat." B-planen håller dig på banan och markerar för dig själv att du fortfarande har viljan.

5. Boka in möten med dig själv

Helst en gång i veckan bör du ha ett möte med dig själv där du ser över din process. Detta är en stund för ärlighet. Samla dina anteckningar med ditt SMARTA mål, din lista över utmaningar och ditt veckoschema.
Fråga dig själv:

  1. Vad har gått bra?
  2. Vad har varit utmanande?
  3. Vad ska jag göra härnäst?

Skriv gärna ner detta på en plats som du kan ta fram vid nästa möte.

Slutligen...

Att hålla motivationen uppe är ett arbete som ska göras i flera steg. Ju bättre vi blir på att dela upp och strukturera vårt arbete, desto lättare blir själva utförandet. Ta ett steg i taget och klappa dig själv på axeln för varje steg du tar.

Kom ihåg: Att glida av banan är inte ett misslyckande, att inte ta sig upp igen är det.

Det här klarar du.