Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Gör det ordentligt

Gör det ordentligt

För sisådär ett decennium sedan...

...slog en våg över svenska gym runt om i landet. Ett relativt okänt vikt-redskap hade tagit träningsvärlden med storm. Ett järnklot med handtag som härstammade från Ryssland skulle bli det nya svarta för den som ville hålla sig á jour med de senaste trenderna. Till skillnad från tidigare vikt-redskap som hantlar och skivstänger kunde dessa järnklumpar inte bara lyftas upp och ner, utan också svingas, gungas och kastas runt på en mängd olika sätt. Och det mest populära sättet att handskas med klotet blev övningen kettlebell swing.

Idag är kettlebellen ett självklart inslag i de flesta gym och många högintensiva träningsformer bjuder gladeligen in kloten för att bidra med både styrke- och konditionsträning. Så därför tänkte vi idag ge lite tips på hur du kan finslipa dina kettlebellsvingar till perfektion.

Som vi tidigare nämnde kan kettlebells användas vid dynamiska övningar. Kettlebellsvingen är ett ypperligt exempel på en sådan. En kettlebellsving bygger helt och hållet på momentum och timing. Något som nybörjare ofta missar när de med ren muskelstyrka försöker dra upp klotet med armarna. Kom därför ihåg att en bra kettlebell sving ska kännas lätt. Om vi måste slita och dra för att få upp klotet så är det dags att sänka vikten och hitta svingen.

HÄR KOMMER FYRA VIKTIGA RÅD FÖR ATT KOMMA IN I RÄTT MOMENTUM:

1. Driv på med höften.
När vi arbetar med momentum handlar allt om att skapa kraft med våra starkaste muskelgrupper. Därför bör kettlebells rörelseenergi i huvudsak komma från vår höft och våra ben. Varje gång kettlebellen passerat benen för att röra sig framåt igen är det dags att med benen och höften skjuta armarna och klotet framåt. Precis som när vi puttar på någon som gungar.

2. Börja med små rörelser.
Likt när vi puttar på en gunga börjar vi rörelsen med små gungningar. Genom att hitta rätt timing på när vi ska ge kraft behöver vi således inte anstränga oss särskilt mycket för att få en ordentlig sväng på gungan. Exakt samma princip gäller för dina kettlebellsvingar. Börja smått och öka farten därefter.

3. Låt armarna fungera som kedjor.
Ett vanligt misstag som kan ske när man svingar är att armarna och axlarna spänns för mycket. Försök istället att slappna av och visualisera dina armar som kedjor. Armarnas enda uppgift är att vara en länk mellan dig själv och klotet.

4. Böj armarna i toppläget.
Ett ytterligare steg för att förenkla dina svingar är att lätt böja på armarna när klotet passerat höften. Utan att på något sätt spänna armarna kan du böja armbågsleden för att få klotet att komma närmre kroppen. Vad det här gör är att klotets centripetalkraft minskar och vi behöver anstränga oss mindre för att inte dras med av klotets framåtrörelse.

Det bästa med kettlebellträning är hur mångsidig den är. Med ett enda klot kan du skapa träningspass som utmanar både din styrka, kondition, koordination, balans, spänst och uthållighet. Det finns inget att vänta på!

KOLLA IN VÅRA BÄSTSÄLJANDE KETTLEBELLS HÄR NEDAN: